+90 242 324 3420

Kentsel Dönüşüm Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Gerek zemin gerekse altyapı anlamında güvenli ve sağlıklı bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ve riskli yapıların ıslahı anlamına gelen kentsel dönüşüm ile özellikle doğal afetlerden kaynaklanabilecek zararın en aza indirilmesi amaçlanır. Coğrafi konumu nedeniyle deprem kuşağında yer alan ülkemizde kentsel dönüşümün önemi elbette çok daha fazla.

Bir şehrin gelişiminde önemli rol oynayan kentsel dönüşüm projeleri, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile gerçekleştirilir.

Şehirlerin geleceğini planlamak, güvenli, konforlu, sağlıklı, çevre dostu, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olmasını sağlamak amacı güden kentsel dönüşümlerin başarıya ulaşması için yerel halkın katılımı, profesyonel planlama ve tasarım, yeterli finansman kaynakları gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle, yerel halkın mağduriyetine sebep olabilecek rant amaçlı projeler, dönüşümün sürdürülebilirliğini ve başarısını etkiler.

Kentsel Dönüşüm Şartları
Bir kentsel dönüşüm projesini başlatabilmek için bir takım şartların mevcut olması gerekir.  Her şeyden önce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluş yapıdan ve özellikle yapının taşıyıcı kolonlarından örnek almalı ve bu şekilde bahsi geçen taşınmazın riskli yapı olduğu raporlanmalıdır.

Bu rapor, tebligatla ilgili tapu müdürlüğü aracılığıyla riskli yapıdaki kat maliklerine bildirildikten sonra, her bir kat malikinin 15 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz edilirse, ilgili disiplinlerde uzman dört öğretim üyesi ve üç bakanlık yetkilisinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilir ve durum karara bağlanır.

Ayrıca malikler dilerlerse Sermaye Piyasası Kurumu’ndan lisanslı bir kuruluşa taşınmazın değerini tespit ettirebilirler.

Tüm maliklerle anlaşma sağlandıktan ve başvuru için gerekli rapor kesinleştikten sonra, bir müteahhitle sözleşme yapılarak inşaata başlanabilir.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Kentsel dönüşüm başvurusunda bulunmak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Islak imzalı başvuru dilekçesi
  • Tapu fotokopisi
  • Tapu sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tapudan alınan hisse döküm yazısı
  • Riskli yapı tespit raporu
  • Belediyeden alınan adres doğrulama yazısı
  • Belediyeden alınan emlak bildirim yazısı
  • Hak sahibine/vekiline ait vadesiz Türk Lirası, T.C. Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi
  • Kentsel dönüşüm başvurusu vekaletle yapılacak ise 6306 sayılı kanun ibareli vekaletname

e-bülten için kayıt olun


GAYRİMENKUL

Satılık

Kiralık

Harita Görünümü

© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz