Tarihi ve Siyasi Yapı

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu bugün kü Türkiye Cumhuriyet’nin topraklarıdır. Bu yarım ada Hititlerden, Romalılara bütün medeniyetler tarafından çok ilgi görmüştür. Onlarca sanat eseri, anıt mezarlar, eski şehirler bugünün Türkiye’sine ve dünya kültürüne miras olarak kalmıştır.

Anadoludaki ilk Türk imapratorluğu Selçuklular tarafından kurulmuştur.

XI yüzyılda Başkenti Konya olan Selçuklu İmparatorluğu Moğolların istilasına uğradı.

XIV yüzyılda Osmanlı Devleti kuruldu ve hızla büyüdü. Önce Bursa Ardından Edirneyi Başkent yapan Osmanlı Devleti sınırlarını üç kıtada genişletti.

XV yüzyıl. -İstanbul’un fethi ardından İstanbul Osmanlı Devletinin yeni başkenti olmuştur. Osmanlı toprakları doğudan batıya, Kuzeyden Güneye 3 kıtada kilometrelerce genişlemiş ve Osmanlı İmparatorluğu doğmuştur.

XIX yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu gelişen düyaya ayak uyduramaz ve gerlime Başlar.

XX yüzyılda Birinci Dünya savaşı olur ve Osmanlı Cumhuriyeti toprakları olan Anadolu Emperyalist güçler tarafından işgal edilmeye başlar.

1919 19 Masyıs Samsunda başlayan Türk Bağımsızlık ve Özgürlük mücadelesi Mustafa Kemalin önderliğinde bütün Anadoluya yayılır.

1922’de İşgalci Yunan ordusu İzmirden denize dökülür ve Türkiye Bağımsızlık mücadelesini kazanır.

1923 Lozan Antlaşması ile Tüm dünya Türkiye’nin yeni sınırlarını tanır.

29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti temelleri Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kurulur.

Türkiye’de Siyasal Yapı
Türkiye Cumhuriyeti üniter yapıya sahip, demokratik, laik bir hukuk devletidir.

Anayasaya göre yönetim şekli cumhuriyettir ve egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti adına kullanılan üç güç erki vardır ve bu üç erk Yasama, Yürütme ve Yargıdır.

Yasama dört yıl için seçilen 550 milletvekilinden oluşan Büyük Millet Meclisi tarafından kullanılır. (TBMM)

Yürütme gücü başbakan tarafından yönetilen bir hükümet ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmaktadır.

Yargı bağımsız mahkemeler tarafından Türk Milleti adına kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Demokratik, laik bir hukuk devleti olduğu Anayasa ile güvence altına alınmıştır.

Tüm Türk vatandaşları 18 yaşına geldiğinde seçme ve seçilme hakkına sahip olurlar. Millet vekili seçilmek içinse 30 yaşına ulaşmış olmak ve en az ilkokul mezunu olmak gereklidir.

2007’de yapılan değişiklik ile 5 yılda bir cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmak için Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak 40 yaşını doldurmuş ve bir üniversite Mezunu olmak gerekir.

Şu anki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tır.

Prev Post

Miras Bırakma

Compare listings

Karşılaştırmak